Herinnert u zich deze nogogog?!?! - PC speakers uit de jaren 90

Door Henkie-Jan op zondag 15 januari 2017 12:40 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 6.205

Toen we bij mij thuis onze eerste computer kregen was het een zogenaamde multimedia pc. Blijkbaar had je ook geen multimedia PC's, dat was een PC zonder geluidskaart en speakers denk ik.

Ik kan me nog herinneren dat ik een keer bij mijn oom was die eerst de PC had en er zelfs een cd-rom speler in had waar hij muziek mee kon afspelen! Dat was helemaal geweldig. :) Laten speelde deze double speed cd-rom geen muziek meer af en bleek dat de cd-rom speler ook aangesloten was via de geluidskaart.

Maar bij deze PC zaten ook beige speakers van Target. Een merk waar ik nog nooit van gehoord had (en heb :P). Maar daarover gaat deze blog.

De speakers heb ik altijd bewaard omdat ze best een goed geluid gaven! Veel beter dan de prul speakertjes die lekker klein waren maar waar ook een waardeloos geluid uit kwam. Inmiddels een P160 en P160-3d gekocht op marktplaats. De P160 geeft beduidend minder geluid dan zijn 3D broer. Maar dat blijkt ook wel verklaarbaar...

Ik heb een poosje terug ook gepost in heet vintage audio topic dat deze speakers had maar daar was men er niet echt enthousiast over.

Omdatt ik toch wou weten hoe dat volume verschil kwam heb ik ze beiden opengeschroeft en schoongemaakt. Meest opvallende is dat de 3D variant een 10watt speaker heeft terwijl zijn niet 3d broer het met een 5watt moet doen... Daarnaast is de voeding zwaarder en is uiteraard de print veel uitgebreider. De 3D variant beschikt over een NEC C1892CT 02 matrix surround sound processor with sound processor aldus internet. Een datasheet kan hier worden gevonden.

De versterker is een Philips TDA2616. Voor een datasheer klik hier.

De foto's van beide speakers heb ik hier geplaatst.

Al met al vind ik ze zeker niet slecht! Natuurlijk is het allemaal plastic (al is het wel relatief dik plastic) maar het lijkt mij kwalitatief best aardig! Het geluid voldoet aan mijn eisen, ze nemen weinig ruimte in en het is een beetje nostalgie :)

Hebben jullie nog soortgelijke speakers? Gebruik je ze nog?

Volgende: USB: de universele poort die toch niet zo universeel was... 11-'17 USB: de universele poort die toch niet zo universeel was...
Volgende: Youtube pair op je smart TV via je laptop of pc 07-'13 Youtube pair op je smart TV via je laptop of pc

Reacties


Door Richard, zondag 15 januari 2017 15:35

Ik heb nog een oud LabTech setje draaien, zeker 10 jaar oud, denk zelfs ouder.
Deze doet het nog steeds prima.

Door Tweakers user mrc4nl, zondag 15 januari 2017 22:49

Ik had vroeger goedkope setjes, eentje van sweex in super de luxe blauw doorschijnend plastic, later een 2.1 setje van trust, die zag er teminste nog een beetje uit met dat zilver.


Beide gepromoveerd tot afval. superslecht, ~8 jaar terug een 5500Z aangeschaft. gebruik m nu nog.

Door Tweakers user LOTG, maandag 16 januari 2017 10:49

mrc4nl schreef op zondag 15 januari 2017 @ 22:49:
Ik had vroeger goedkope setjes, eentje van sweex in super de luxe blauw doorschijnend plastic, later een 2.1 setje van trust, die zag er teminste nog een beetje uit met dat zilver.


Beide gepromoveerd tot afval. superslecht, ~8 jaar terug een 5500Z aangeschaft. gebruik m nu nog.
Never trust Trust. Alles van dat merk is zo goedkoop dat het vaak letterlijk uit elkaar valt. Als iets van trust langer dan een maand werkt vind ik het al knap. Ik heb daar vroeger vanalles van gehad (want ja, het was goedkoop en dat was het budget van mijn zakgeld) maar het was nooit een goede inverstering.

Sweex is iets beter dan Trust maar niet veel.

Het laatste wat ik had van Trust was een USB speaker set voor mijn laptop, maar die krengen waren niet bruikbaar. Krakend geluid na een paar dagen en 2x omgeruild voor een nieuw exemplaar waarna ik mijn geld heb terug gevraagd.

Ik heb nu al meer dan 10 jaar een Logitech Z5500 Digital en afgezien van de Backlight op de control unit die al een tijdje stuk is werkt het nog prima.

Trust is echt goedkoop is duurkoop.

Door Tweakers user Martin1209, maandag 16 januari 2017 11:35

Ik gebruik nog steeds een set Altec-Lansing met separate basbox en mijn dochter gebruikt iets dergelijks van Philips met een bluetooth adapter. Als de pc vervangen is door een laptop of tablet, dan kun je voor weinig geld op die manier prima muziek afspelen, ook vanaf je telefoon :) . Die moderne bluetooth speakers (mijn vrouw heeft een Sony SRS-X3) zijn niet eens stereo 8)7.

Door Tweakers user General_Snuss, maandag 16 januari 2017 12:04

Creative Labs Desktop Theater 5.1 dtt2500, gekocht bij mijn eerste eigen PC.

Door Tweakers user Technomania, maandag 16 januari 2017 12:59

Kennen we "mushroom.exe" nog? Dat klonk toen redelijk echt uit je PC-speakertje.. :)

https://www.youtube.com/watch?v=xi35jxy04QA

Door Tweakers user ShellGhost, maandag 16 januari 2017 14:13

General_Snuss schreef op maandag 16 januari 2017 @ 12:04:
Creative Labs Desktop Theater 5.1 dtt2500, gekocht bij mijn eerste eigen PC.
Die heb ik ook nog draaien als primair geluidssysteem op m'n pc. :D

Door Tweakers user Henkie-Jan, maandag 16 januari 2017 14:26

technomania schreef op maandag 16 januari 2017 @ 12:59:
Kennen we "mushroom.exe" nog? Dat klonk toen redelijk echt uit je PC-speakertje.. :)

https://www.youtube.com/watch?v=xi35jxy04QA
Haha toevallig gisteren nog tegen gekomen. Je zou maar zo blij zijn dat er paddestoelen in je badkamer groeien he. ;) Klinkt een beetje als en FM radio :)

Door Tweakers user YourMom, maandag 16 januari 2017 14:27

deze niet maar ik gebruik ook nog steeds ouwe Creative 2.1 speakers met basskast, deze: pricewatch: Creative I-Trigue 3300


Ik had ze al van toen ik nog bij ouders woonde dus ze moeten zeker al minstens 13 jaar oud zijn, wieweet zelfs nog ouder. Ik was er toen tevreden van en ik ben er nog steeds heel tevreden over. Allťťn op (te) luid volume treedt er vervorming op, verder zijn het echt hoogwaardige dingen, (ik dacht) titanium afwerking, ook de speakers zelf, en hoogwaardig rubberen membranen die het toch al minstens 13 jaar lang, dagelijks gebruik uithouden.

Ik heb al een aantal keer gedacht om ze te vervangen met nieuwere exemplaren (ofwel terug van Creative, ofwel van Logitech) maar telkens bedenk ik me wanneer ik ze hoor spelen en besef dat ze best een goed geluid geven, ik heb besloten ze pas te vervangen wanneer ze kapot zijn en/of beginnen te kraken bij normaal volume.

Zo te lezen ben ik helemaal niet de enige die best tevreden is over Creative luidsprekers. Persoonlijk ken ik het merk ook totaal niet van iets anders dan van m'n luidsprekers maar ik ben toch geneigd om het voor m'n PC-geluid bij Creative te houden, als m'n volgende luidsprekers het even lang uithouden zit ik weer voor 13 ŗ 15 of misschien langer goed! _/-\o_

Door Tweakers user Henkie-Jan, maandag 16 januari 2017 14:28

ShellGhost schreef op maandag 16 januari 2017 @ 14:13:
[...]


Die heb ik ook nog draaien als primair geluidssysteem op m'n pc. :D
Tja als het goed bevalt?

Ik heb trouwens ontdekt dat de TEAC SoundMax! de zelfde speakers zijn als die ik hierboven noem en foto's van heb gemaakt. Enige verschil is een iets andere behuizing :)

Door Tweakers user Technomania, maandag 16 januari 2017 15:01

Henkie-Jan schreef op maandag 16 januari 2017 @ 14:26:
[...]


Haha toevallig gisteren nog tegen gekomen. Je zou maar zo blij zijn dat er paddestoelen in je badkamer groeien he. ;) Klinkt een beetje als en FM radio :)
Door je Blog schoot me dat meteen binnen :)

Door Tweakers user Henkie-Jan, maandag 16 januari 2017 15:25

Leuk om al die verhalen te lezen en vooral over de Creative setjes die vandaag de dag nog volop gebruikt worden! Mochten ze het toch begeven kan je volgens mij op marktplaats of i.d. de wereld nog krijgen. :) En nieuw betekent niet altijd beter.

Gewoon omdat het kan, (en komt niet in de buurt bij de Creative setjes ;)), heb ik toch even een filmpje gemaakt van de Polestar speakertjes met 'We no speak Americano'. Houd er rekening mee dat je natuurlijk nooit met een telefoon met mono microfoon het werkelijke geluid kan opnemen. Wel leuk om te zien horen is het verschil zonder en met de virtual surround. volgens de datasheer van de surround processor zijn er 3 modi: movies, music en simulated. Ik heb geen idee in welke modus deze speakers staan maar ik neem aan in simulated.

Zie voor de video deze link.

Door Tweakers user lunarmoon, maandag 16 januari 2017 16:53

De TDA2616 was veel gebruikt in auto radios van die tijd en ook als thuis zetje. Als thuis setje hebben ze de IC in bridge mode gezet wat meer watts oplevert. Geinig spul want het werkte zonder al te veel poes pas.

Door ShakerNL, maandag 16 januari 2017 21:07

LOTG schreef op maandag 16 januari 2017 @ 10:49:
[...]

Never trust Trust. Alles van dat merk is zo goedkoop dat het vaak letterlijk uit elkaar valt. Als iets van trust langer dan een maand werkt vind ik het al knap. Ik heb daar vroeger vanalles van gehad (want ja, het was goedkoop en dat was het budget van mijn zakgeld) maar het was nooit een goede inverstering.

Sweex is iets beter dan Trust maar niet veel.

Het laatste wat ik had van Trust was een USB speaker set voor mijn laptop, maar die krengen waren niet bruikbaar. Krakend geluid na een paar dagen en 2x omgeruild voor een nieuw exemplaar waarna ik mijn geld heb terug gevraagd.

Ik heb nu al meer dan 10 jaar een Logitech Z5500 Digital en afgezien van de Backlight op de control unit die al een tijdje stuk is werkt het nog prima.

Trust is echt goedkoop is duurkoop.
Ik heb al zo'n 6 jaar een 2.1 setje van Trust. Werkt nog prima. Geen problemen mee gehad. Heeft mij zo'n 20 euro gekost bij een aanbieding destijds.

http://www.trust.com/nl/product/16561-soundforce-presto-2-1

Ik heb overigens wel vele negatieve reacties gelezen over Trust producten in verschillende fora. Waarschijnlijk zal ik wel geluk hebben gehad.

Door Tweakers user ShellGhost, dinsdag 17 januari 2017 08:21

Henkie-Jan schreef op maandag 16 januari 2017 @ 14:28:
[...]


Tja als het goed bevalt?

Ik heb trouwens ontdekt dat de TEAC SoundMax! de zelfde speakers zijn als die ik hierboven noem en foto's van heb gemaakt. Enige verschil is een iets andere behuizing :)
Bevalt perfect. Zeker omdat er maar 2 speakers zijn aangesloten heb ik er nog drie over als reserve. :D :P

Door Tweakers user JT, dinsdag 17 januari 2017 09:54

Labtec heeft zelfs een speakerset gehad voor op het bureau met een heus transmission line ontwerp :Y) Die zou ik nog best willen hebben omdat het kan :D

Door Tweakers user Henkie-Jan, dinsdag 17 januari 2017 14:23

https://us.letgo.com/en/i...4c-462d-af93-45dc548b3548

Dat is ook wel een leuk dingetje voor een pc. gewoon een versterker. :P

Door Tweakers user Henkie-Jan, dinsdag 17 januari 2017 16:03

Ik heb zojuist eens de 5 en 10 watt naast elkaar gezet op de zelfde geluidsbron met de zelfde volume uit. Zie het verschil... https://www.youtube.com/w...v6Iw-OXg&feature=youtu.be

Door Tweakers user matroosoft, dinsdag 17 januari 2017 16:05

Wij hebben thuis nog een setje van Target staan dacht ik, nog in gebruik ook. :)

Door Tweakers user Macsylver, woensdag 18 januari 2017 02:18

technomania schreef op maandag 16 januari 2017 @ 12:59:
Kennen we "mushroom.exe" nog? Dat klonk toen redelijk echt uit je PC-speakertje.. :)

https://www.youtube.com/watch?v=xi35jxy04QA
O+ good old times - ben zo te zien niet de enige die deze weer even opgezocht heeft met youtube. O-)

Door Tweakers user CrystalViriS, woensdag 18 januari 2017 12:51

Wij hadden vroeger zo'n set waar de volumepotmeter al snel van defect was. Kreeg je niet meer op het goede volume, of heel hard of amper geluid met veel gekraak.

Iedereen had van die half-ronde pc speakers, van die beige zuiltjes of monitoren waar je ze aan vast kon klikken op de zijkant. Good old times..!!

Mijn oom had zijn stereotoren aan de pc gehangen. Twee grote speakers aan weerszijden tegen de muur. Dat was nog het allerbeste.

Nu heb ik mijn z5500 aan mijn vriend gedoneerd. Heb zelf een Philips 2.1 set godweetwelktype. Kabels daarvan waren zo kort dat ik ze bij aanschaf al heb moeten verlengen...

Door Tweakers user A Lurker, woensdag 18 januari 2017 16:17

PC Speakers, dat was een verhaal op zichzelf vroeger, toen ze nog PMPO gebruiken ipv RMS omdat satellietspeakers van 1 Watt te sneu klonk op de specsheet.

Mijn eerste aanschaf (en direct geretourneerd vanwege prutskwaliteit) waren Trust 1200W speakers voor een gulden of 100 zo net voor de eeuwwisseling. Alhoewel ze erg hard konden (niet zo hard als 1200W PMPO zou doen vermoeden) klonk het geluid zo raar, zo anders dan de bedoeling was, dat ik het knap vond hoe de sound engineers bij Trust dat voor mekaar hadden gekregen. Is ook een kunst, zonder daadwerkelijke auditieve vervorming, toch de speakers dusdanig ontwerpen, dat het lijkt alsof je speaker andere samples/muziek aan het afspelen was dan je daadwerkelijk aangeklikt had.

Daarna uitgekomen bij Labtec, en wat was dat een wereld van verschil. Simpel 2.1 setje (LCS 2422), betaalbaar, en wat een geluid vergeleken met alle andere PC speakers die ik tot dan toe had gehoord. Ze hebben dan ook jarenlang gedraaid totdat de kabelbreuken en slijtage van dusdanige aard waren, dat ze wel bij het grof vuil moesten.

Daarna een simpel 5.1 setje van Creative op de kop getikt en alhoewel 't helaas niet zo swingde als die Labtecs, heb ik me daar toch ook wel weer een tijdje vermaakt.

Intussen weet ik wel beter, muziek laat je bij voorkeur over aan zwaarder geschut (voor mij in de vorm van echte vloerstaanders) maar toch zeker veel plezier gehad aan de PC speakers door de jaren heen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 januari 2017 16:18]


Door Tweakers user Kecin, vrijdag 20 januari 2017 14:20

Ik heb nogsteeds mijn oude Logitech Z-5500 achter mijn pc aangesloten (optisch)

Deze:
http://orig03.deviantart....stem_by_artistic_kage.jpg

Door Tweakers user thof1, zaterdag 21 januari 2017 16:53

Destijds, wat zal het geweest zijn 1998, kwam hier ook de eerste "multimedia PC" in huis. Met jawel ook een CD drive en geweldig dat we een muziek CD konden afspelen op de PC. Destijds met witte 2.1 Cambridge Soundworks speakers: https://www.youtube.com/watch?v=Fr6LqWI9SjQ Boel plezier van gehad. Als ik het mij goed herinner was de PC/case ook van Targus, mogelijk toch een merk wat vroeger wat vaker voor kwam.

Door Tweakers user chielisdenaam, vrijdag 10 februari 2017 14:06

Grappig om te lezen, ik heb ook nog steeds oude Targetspeakers (TRG-S160) bij mijn PC staan. Die dingen hebben prima geluid dus ik heb eigenlijk nooit een reden gehad om ze te vervangen.

Reageren is niet meer mogelijk