Big Google is watching you?

Door Henkie-Jan op zaterdag 23 april 2011 12:53 - Reacties (29)
Categorie: -, Views: 4.805

Er is vast al heel veel over geschreven: Google en onze privacy. De nodige doom scenario's zijn bekend. En eigenlijk ben ik dat helemaal niet van plan om te doen. Toch valt met steeds meer op wat voor invloed Google heeft.

Geschiedenis
Google is opgericht in 1997 als simpele, bijna plain-text, zoekmachine. Terwijl andere zoekmachines allerlei reclame hadden bood Google een simpele zoekmachine zonder reclame. Ook de snelheid was een stuk hoger, wat zeker met een inbelverbinding grote voordelen bood. Google werd al snel bekend, zo ook bij mij, als een fijne zoekmachine met goede resultaten. (Dat is ook de reden dat ik nog altijd www.google.com intype inplaats van .nl. Ze hadden immers geen Nederlandse site toen! :P)

Uitbreidingen
In de loop der tijd kwamen er steeds meer uitbreidingen bij. Het is mijn onduidelijk in welke volgorde het gebeurde, maar het groeide als kool. Ook werd Google steeds populairder onder adverteerders. Toch is nog altijd de reclame niet overheersend.

Diensten
De vele diensten is iets wat mij opvalt. Het is niet meer alleen een zoekmachine. Hieronder een lijstje van de verschillende diensten van Google die ze momenteel actief hebben. Lijstje is niet compleet denk ik hoor! :P
 • Zoekmachine
 • Afbeeldingen zoekmachine
 • Browser
 • Desktop search
 • Gids op het web
 • Rekenmachine
 • Video/youtube
 • Google Docs
 • Agenda
 • Picasa
 • Streetview
 • Maps
 • Google OS
 • Android
 • Books
 • Vertalen
 • Nieuws
 • Blogs
 • Discussie/nieuwsgroepen
 • Sketchup
 • Google Earth als desktop software
 • Health
En dus waarschijnlijk nog veel meer! ;-) Voor een complete lijst zie: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_products

De combinatie
Wat mij zorgen baat is nog niet zo zeer de diensten op zich. Maar meer de combinatie van die diensten. Als je bijvoorbeeld een afspraak in je agenda hebt, en je hebt een Android telefoon en je plant via Google maps je route. Dan zouden ze bijvoorbeeld kunnen zien wanneer jij waar bent. Pak je de e-mail er bij dan kunnen ze wellicht zien met wie jij een afspraak hebt en waar over. Heb je nog even gezocht op een tankstation in een bepaalde plaats via Google zoeken weten ze ook waar je waarschijnlijk gaat tanken.

Nu klinkt dit allemaal wel heel erg paranoïde; zo wil ik absoluut niet zijn. Maar het gaat mij meer om het idee dat het kan! Als ze willen, kunnen ze van iemand die alle Google diensten gebruikt, bijna een compleet profiel van maken door de combinatie van gegevens. En dat vind ik niet zo'n heel fijn idee. Nu denk ik niet dat ze het doen momenteel. Want het is weinig interessant over het algemeen. Maar het is wel iets wat me bezig houdt. Hoe zou zo iets gaan in tijden van oorlog? Dan is Google in een keer een hele interessante bron van informatie!

Slot
Mijn bedoeling is niet om met deze blog je de stuipen of het lijf te jagen. Maar wel om er eens over na te denken. Hoe denk jij er over? :) Is het paranoïde om zo te denken of schuilt er wel degelijk een gevaar?

Mooie afsluiter vanuit het ND: "Op persoonlijke informatie heeft maar 1 iemand recht: de persoon zelf!". :)

Volgende: Youtube pair op je smart TV via je laptop of pc 07-'13 Youtube pair op je smart TV via je laptop of pc

Reacties


Door Tweakers user Kaalus, zaterdag 23 april 2011 13:18

Ik heb een android telefoon en denk hier wel eens over na ja.
Dan zit ik toch vaak te twijfelen, wil je niet dat je gevolgt wordt en haal je dus alle google diensten eraf, of hou je het bij de voordelen zodat alles gewoon makkelijk gaat en je ook de market kunt gebruiken?
Ben dan toch maar voor de laatste gegaan, want als je hotmail en bing gebruikt heb je alweer een zelfde soort effect dus.
Wel zorg ik ervoor dat er geen echte gevoelige informatie in men google gegevens rondslingeren, gewoon wat mails zonder echte informatie en agenda punten zonder plaatsen meestal.
Adressen van contactpersonen in mijn gmail kunnen ze ook op een andere manier aankomen dus dat maakt ook niks uit.
Het is dus maar net hoe je er mee om wilt gaan :)
In tijden van oorlog ligt waarschijnlijk dit soort netwerken snel plat, dus lijkt me niet echt nut hebben dan ;)

Door Tweakers user Spetsnaz, zaterdag 23 april 2011 13:20

Dat ze dit kunnen is al jaren bekend, als Google het niet doet doet de overheid het wel met vingerafdrukken, camera's, etc. Privacy bestaat niet meer, leer ermee leven.

Door Tweakers user orf, zaterdag 23 april 2011 13:21

Je vergeet een paar heel belangrijke diensten:

- Analytics
- DNS

Als je geen enkele dienst van Google gebruikt, dan nog ben je goed te volgen omdat een groot deel van de websites tegenwoordig Google Analytics gebruikt. Bij DNS is dat iets minder het geval, maar ook hier geldt dat Google kan tracken welke domeinen ingetypt worden.

De Google toolbar kan hier natuurlijk ook bij helpen. :)

Als laatste stelt Google allerlei API's beschikbaar, zodat websites bijvoorbeeld mooie Google Maps kaartjes kunnen tonen. Die websites helpen Google om resultaten aan een locatie te koppelen.

Met het gratis beschikbaar stellen van deze diensten is er bijna geen concurrentie mogelijk. Welke website-eigenaar schaft nu nog een duur analytics pakket aan of neemt een duurbetaald abbonement op een statistiekenprogramma, als de "industrie-standaard" gratis is?

Door Lorefice, zaterdag 23 april 2011 13:34

Spetsnaz schreef op zaterdag 23 april 2011 @ 13:20:
Dat ze dit kunnen is al jaren bekend, als Google het niet doet doet de overheid het wel met vingerafdrukken, camera's, etc. Privacy bestaat niet meer, leer ermee leven.
Dat betekent niet dat we het zomaar moeten slikken. Ik denk dat Google ondertussen meer gevoelige dingen weet dan de staat van ons.

Ik heb niks tegen Google, ik gebruik hun diensten dagelijks (zoekmachine, gmail, rekenmachine en de afbeeldingsoeker vooral...) maar inderdaad de combinatie van alles is eng. Ook met Google Books: Ze zijn nu zoveel dingen aan het scannen, wie kan ons verzekeren dat ze bepaalde niet expres zullen vergeten? Ook Google Android, leuk dat het OpenSource en transparant is e.d.,... maar weten we wel écht het fijne van de zaak? Zouden ze geen dubbele agenda hebben?

Mss is het een soort Aperture Sciences :9 :+

Door Ben, zaterdag 23 april 2011 13:42

Tja, ik ken het dilemma.. ik ben een fervent gebruiker van de Google diensten, omdat het gewoon zo goed gemaakt is en het feit dat alles op een plek is, en uitwisselbaar met je mobile devices, maakt het simpelweg een van de beste gratis diensten die te gebruiken zijn.
Maar ik vind het ook wel vaak schrikbarend dat het potentie heeft om zoveel over jou te weten te komen, als ze ervoor kiezen. Het is alsof je in een vertrouwelijke relatie bent gestapt met iemand die jou helemaal kent, maar die jij niet zelf kent, en ook niet kunt bereiken..
Maar goed, aan de andere kant, aan een relatie zit ook altijd een risico verbonden. Ik kies ervoor hun te vertrouwen, mijn informatie niet te misbruiken, en mij alleen relevante advertenties te tonen, dit toch door AdBlockPlus worden tegen gehouden ;)
Én het is ook een goede stok achter de deur om geen crimineel te worden.. Anders hebben ze me binnen 2 minuten gevonden :D

Door Tweakers user Spetsnaz, zaterdag 23 april 2011 13:57

Lorefice schreef op zaterdag 23 april 2011 @ 13:34:
[...]


Dat betekent niet dat we het zomaar moeten slikken. Ik denk dat Google ondertussen meer gevoelige dingen weet dan de staat van ons.
Wat stel je voor om er tegen te doen? Zo te zien maak jij ook gebruik van Google diensten, staat je vingerafdrukken ook al op je ID of staan ze er binnenkort op, je staat op iedere camera waar je voorbij loopt. Het stadium van "niet zomaar slikken" zijn we al lang voorbij. De grote angst van mensen was altijd om een chipje onder hun huid te krijgen, ook dat zijn we al lang voorbij, ze weten al veel meer van je dan een chip onder je huid zou kunnen vertellen.

Door Tweakers user 6129(15), zaterdag 23 april 2011 14:18

Spetsnaz schreef op zaterdag 23 april 2011 @ 13:57:
[...]


Wat stel je voor om er tegen te doen? Zo te zien maak jij ook gebruik van Google diensten, staat je vingerafdrukken ook al op je ID of staan ze er binnenkort op, je staat op iedere camera waar je voorbij loopt. Het stadium van "niet zomaar slikken" zijn we al lang voorbij. De grote angst van mensen was altijd om een chipje onder hun huid te krijgen, ook dat zijn we al lang voorbij, ze weten al veel meer van je dan een chip onder je huid zou kunnen vertellen.
Misschien kunnen we al beginnen met dat aan het verstand van de meeste mensen te brengen. Want ik denk dat de grote hoop het gewoon nog niet beseft. (B.t.w. Facebook, nog zoiets }> ) Dat is al een begin. Het zal toch niet meer 'plots' te keren zijn. Ik weet ik ook dat ik iets te naïef heb gepost. Maar ik vind niet dat we het zomaar moeten slikken. Terug naar het oude anonieme zullen we toch niet kunnen. Maar we kunnen de schade wel beperken... voor zover men nog schade kan aanrichten :')

Door Tweakers user Strawberry_1985, zaterdag 23 april 2011 14:40

Het kan wel:

- Geen telefoon
- Geen internet
- Cash je loon krijgen en cash betalen

Het kost allemaal wel wat moeite...

Door Tweakers user BrainCrash, zaterdag 23 april 2011 15:23

Nog twee voor het lijstje:

-Google Earth (de desktopsoftware)
-Sketchup

Door Tweakers user Henkie-Jan, zaterdag 23 april 2011 15:36

BrainCrash schreef op zaterdag 23 april 2011 @ 15:23:
Nog twee voor het lijstje:

-Google Earth (de desktopsoftware)
-Sketchup
Toegevoegd aan het lijstje! :)

Door Tweakers user Xesxen, zaterdag 23 april 2011 15:56

Google Apps mist ook nog. Ik gebruik het namelijk erg veel. :)

Door Tweakers user Petervanakelyen, zaterdag 23 april 2011 16:07

Ik heb ook een Android-telefoon en ik maak gebruik van:

- Google Mail voor mijn mails;
- Google Talk voor berichten;
- Google Maps met Google Navigatie voor navigatie;
- Google Latitude om je locatie met anderen te delen;
- Google Goggles om meer info te krijgen over allerlei beelden;
- Google Translate om tekst te vertalen;
- Google Sky Map voor de fun;
- Google Market om applicaties te installeren;
- Google News om nieuws en weer te checken;
- Google YouTube om filmpjes te bekijken;
- Google Voice Search om niet te moeten typen;

Op de computer gebruik ik:

- Google Chrome (met Google Suggest)
- Google Picasa (gezichtsherkenning)
- Google Earth
- Google "My Maps"
- Google Search
- Google Public DNS

Waarbij ik wellicht nog het een en ander vergeten ben.
Oh ja, al deze dingen zijn gekoppeld aan mijn Google Account en te zien op Google Dashboard...

[Reactie gewijzigd op zaterdag 23 april 2011 16:11]


Door Tweakers user 327097, zaterdag 23 april 2011 16:58

Who cares, je kiest er zelf voor om gebruik te maken van hun diensten ( al kun je er moeilijk om heen in deze tijd )

Door Tweakers user naarden 4ever, zaterdag 23 april 2011 17:51

Nog nooit zo over nagedacht. Wel laatst toen ik ging kijken naar de services die ze bieden tegenwoordig, het is geen zoekmachine meer; het is een bedrijf met een levensbelang. Ik weet best dat zelfs als je geen Google diensten gebruikt als gmail en Google chrome, ze je weten te vinden.

Privacy geloof ik niet meer in. Mij mag je doodgooien met privévragen, zolang ze niet te diep gaan. Privacy bestaat niet meer. Zo vond ik ook het EPD een goede ontwikkeling, maar het gaat nu niet door omdat de beveiliging te brak zou zijn en het gemakkelijk te hacken was. Dus? Alles is wel eens gehackt hoor, goedwillig en kwaadwillig. Ik ben banger dat mijn Rabobank account gehackt wordt, dan dat ze mijn medische achtergrond hebben. Wat moet 1 persoon nu met mijn informatie?

Privacy bestaat allang niet meer. en ik geloof er ook niet meer in. En niet alleen Google weet alles. Al vanaf je geboorte sta je ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. Je ouders helpen je net zo hard mee je privacy vooral niet te waarborgen. En alsof alles bij de overheid wel zo veilig is. Die gebruiken net zo hard Google als zoekmachine en draaien Windows dat genoeg lekken bevat om gehackt te worden. Wat zijn we toch achterdochtig.

Bovendien, we voeren ook alles in over je adres en telefoonnummer bij het online kopen. En dan wel moeilijk doen over het feit dat Google misschien informatie heeft waarvan je wilt dat andere mensen die niet te weten komen. Voor die veiligheid zou ik niet bij Google kijken. Sterker nog, geef de moed direct op; het is een kansloze poging.

Door Tweakers user GZFan, zaterdag 23 april 2011 18:14

Androïd moet gewoon Android zijn. Verder is Android niet van Google, maar van de OHA.

Door Tweakers user hello123456, zaterdag 23 april 2011 20:11

JaHetIsChris schreef op zaterdag 23 april 2011 @ 16:58:
Who cares, je kiest er zelf voor om gebruik te maken van hun diensten ( al kun je er moeilijk om heen in deze tijd )
Je kiest er zelf voor inderdaad, maar misschien zet je het zelf niet op internet, maar een ander wel. Als iemand jouw mailt via Gmail weten ze het alsnog.

Door virt, zaterdag 23 april 2011 23:21

Privacy bestaat niet meer, zie dit bijvoorbeeld; http://www.youtube.com/watch?v=H40wHgFUua0


Door Tweakers user In Search of Sunrise, zondag 24 april 2011 04:22

JaHetIsChris schreef op zaterdag 23 april 2011 @ 16:58:
Who cares, je kiest er zelf voor om gebruik te maken van hun diensten ( al kun je er moeilijk om heen in deze tijd )
Je kunt er wel degelijk om heen. De wereld eindigt niet bij Google en begint er ook niet mee.
Zelf gebruik ik enkel gmail, wat trouwens niet mijn hoofdaccount is, en soms youtube en maak ik gebruik van de zoekmachine, maar dat was het ook. Geen chrome hier, geen android, geen toolbar of andere zaken. Je kiest er inderdaad zelf voor en je kiest er zelf voor wat je er op zet. Het is bekend dat Google je gegevens logt.

En voor de zwartkijkers hier: privacy bestaat nog steeds. Men gaat er alleen te gemakzuchtig mee om en daar zit hem nu de kneep.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 april 2011 04:24]


Door neeroeter, zondag 24 april 2011 06:35

Hoezo privacy bestaat niet meer? Het concept maakt onlosmakelijk deel uit van ieder's menselijkheid. Het is het vermogen en de mogelijkheid om iig zo nu en dan op jezelf te zijn, en geen rekenschap aan anderen te hoeven afleggen. In mijn ogen een heel belangrijk gegeven.
Dat dat betekent dat je zelf je technische meuk achter je moet laten, is duidelijk. Aan google kan je enige filosofische bespiegelingen nou eenmaal niet overlaten. Da's een bedrijf dat handelt in alle tijd waar personen niet malen om hun privacy. En gelukkig voor Google isdat steeds meer tijd...
Ik heb altijd wel een gsm bij me. True, maar da's vaak het enige device. Veder hele dage zonder computer..heerlijk..
Zit ik er wel aan, dan is het nog een van mijn werkzaamheden om Google zoveel mogelijk buiten de deur te houden. We hoeven het die lui nl. ook niet te makkelijk te maken...

Door marc, zondag 24 april 2011 10:01

nog 1 extra voor de lijst van google
healthcare: https://health.google.com

Door Tweakers user damnyankee, zondag 24 april 2011 11:47

Ehm, leuke lijstjes, maar heb je al even gekeken naar de complete lijst van Google producten?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_products

Die gaat nogal wat verder namelijk!

Door Tweakers user ArienNL, zondag 24 april 2011 12:56

Nu probeer ik Google diensten zoveel mogelijk te mijden, er zijn immers genoeg alternatieven voor google diensten(Ixquick/Yahoo, mail van je ISP,iOs/WinMo,Firefox/Safari/IE, Enz). Toch zit er een groot verschil tussen de reden voor data verzameling van Google en bijv. onze overheid. Google kan mijn niet van mijn vrijheid beroven en dat kan de overheid wel degelijk.

Vooral de totale data verzameldrift onder het mom van de standaardexcuses (laatste tijd is "terrorisme" een beetje uit de mode gelukkig :P, kinderporno doet het des te beter.) maakt mij echt boos. Bij Google is het gewoon duidelijk, betere advertenties leveren voor een hogere winst. De overheid wil mijn gegevens omdat ik in de toekomst misschien iets fout kan doen en ze met 1 druk alles van mij weten, want een misdaad voorkomen met al die gegevens zullen ze niet.


Door Tweakers user -RetroX-, maandag 25 april 2011 11:42

Als je bijvoorbeeld een afspraak in je agenda hebt, en je hebt een Android telefoon en je plant via Google maps je route. Dan zouden ze bijvoorbeeld kunnen zien wanneer jij waar bent. Pak je de e-mail er bij dan kunnen ze wellicht zien met wie jij een afspraak hebt en waar over. Heb je nog even gezocht op een tankstation in een bepaalde plaats via Google zoeken weten ze ook waar je waarschijnlijk gaat tanken.
Ehm... en dan laat google je het punt zien waar je het beste kunt tanken om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Tsja.... ik zie daar het probleem niet zo. Er zijn in Nederland (en over de hele wereld) tal van bedrijven die markt en doelgroep onderzoek doen. Ook de kvk verkoopt rustig bedrijfsinfo. Wat google nu doet is zinvol gebruik maken van dezelfde data die commerciële instellingen al jaren gebruiken om jou en mij te belazeren.

Als mijn gegevens toch overal bekend zijn, doe er dan maar wat nuttigs mee. En daar springt Google dus op in.

Uiteraard kan je wel redelijk anoniem door het leven maar waarom zou je? Als je echt volledig anoniem wilt leven moet je simpelweg vertrekken uit Europa.

Belangrijkste van advertenties is nog altijd je eigen keuze: hoe relevant advertenties ook zijn, het is nog altijd jouw keuze om hier iets mee te doen.

edit
Uiteraard is Google commercieel, daar maken ze ook geen geheim van. Wat ik wel mooi vind is hun "don't be evil" statement.
http://investor.google.com/corporate/code-of-conduct.html

[Reactie gewijzigd op maandag 25 april 2011 11:44]


Door Tweakers user Henkie-Jan, maandag 25 april 2011 16:41

Leuk om alle, totaal verschillende, reacties te lezen! Wist niet dat het zo'n populair onderwerp zou worden! Mooi om te zien hoe iedereen er tegen aan kijkt. Wist trouwens niet dat Google zoveel diensten had!

Door Daniël, maandag 25 april 2011 23:13

Goede blog Henk-Jan!

Ligt ook mooi in de lijn van mijn rol als 'toekomstig informatieprofessional'.
Goed dat dit onderwerp besproken wordt, we kunnen niet meer om Google heen.
Wat rijk is, wordt nog rijker, wat invloed heeft, wordt nog invloedrijker.

Gelukkig hebben wij altijd nog de keuze om geen gebruik van Google's wondermiddeltjes en zo uit 't zicht te blijven. Maar om bij Google te kunnen werken moet je slim zijn. En slimme mensen bedenken slimme producten. Combineer dat met 't feit dat we er niks voor hoeven te betalen en we zouden onszelf tekort doen wanneer we Google's producten niet gebruiken.

Google heeft geen marketing-trucjes nodig, want haar producten zijn gewoon goed!
En aangezien de wereld steeds meer op informatie gaat draaien, heeft Google alle ruimte om door te ontwikkelen. Helaas is het al zo ver, dat concurrenten alleen maar achter blijven lopen...

Met recht kunnen we 'n beetje paranoïde zijn als je hoort wat Google allemaal over ons kan verzamelen. Maar zolang wij ervoor zorgen dat ze niks over ons willen weten, dan zal onze informatie altijd een speld in een hooiberg blijven. Als 't niet verder gaat dan mijn gegevens gebruiken om advertenties te koppelen aan mijn interesses, dan maak ik mij nog niet zoveel zorgen. :)

Daarnaast moet een giga-organisatie als Google extra zorgvuldig omgaan met al die informatie! Hoe groter, hoe meer risico. 1 foutje door bijv. onrechtmatig gebruik van deze informatie en het kan wel eens gigantisch fout gaan met Google, want niet alles is af te kopen, zelfs niet met de miljarden van Google ;)

Door Tweakers user basdej, dinsdag 26 april 2011 07:56

ik vind het niet erg, omdat een computer die data verwerkt en er dus indirect niet echt een privacy kwestie is, ze gebruiken het volgens mij alleen om advertenties te tonen die meer op mijn wensen zijn gebaseerd. En dat vind ik prima hoor

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 26 april 2011 09:36

aluhoedjes.net ???

lees anders eens heet apple nieuws van vandaag, locatie dienst blijft actief als je die uitschakeld. - en denk maar niet dat het bij MS of andere bedrijven heel anders is.

en de overheid, of de slechte beveiliging van je ov-chip, het EPD, of je twitter account?

wat mensen nog steeds niet begrijpen is het principe achter - hoe beheers ik wat men over mij weet,

het gaat er in het kort om, te zorgen dat de de juiste informatie aansluit bij wat je wilt, wat je toekomst plannen zijn, maar ook om wat je wilt laten zien en wat je wilt verbergen, aan wie adresseer je een email, waar vul je je gegevens in, en wanneer gebruik je bijv encryptie,

ga je naakt zonnen als er geen hoge schutting om je tuin is, - het is immer toch zeker JOUW tuin?

Reageren is niet meer mogelijk